Paintball oyununun tarihi ülkemizde 10 küsür yıl geriye kadar gider. Dünyada 1970 li yıllarda ortaya çıkmaya başlayan oyun zaman içerisinde günümüzdeki modern halini almıştır. Paintball hakkında bilgi almak isteyen herkes öncelikle paintball sporunun nasıl ortaya çıktığını, nasıl bir oyun olduğunu ayrıca ana felsefesinin ne olduğunu öğrenmesi gerekir. Aklınıza gelebilecek her meslekten, her yaştan ve her cinsiyetten oyuncuları olabilen paintball, kondisyon ve stratejik hafıza gerektiren bir oyundur. Genel olarak oyun olarak adlandırılsa da dünyanın bir çok yerinde spor olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de de 2016 yılında spor kategorisine alınmıştır. Hatta resmi olarak bağlı olduğu federasyon Türkiye Avcılık ve Atıcılık Federasyonu’dur. Her geçen gün daha fazla insan tarafından keşfedilen, daha geniş turnuvalar yapılan bu oyunu ekstrem (aksiyon & macera) spor dallarından biri olarak adlandırabiliriz.
Paintball oyunundaki amaç iki ya da daha fazla takım arasında dayanıklılık ve kondisyon mücadelesidir. Ancak profesyonel paintball oyuncuları farklı senaryolar çevresinde farklı stratejiler geliştirebilirler. Senaryolar doğrultusunda belirlenen stratejileri oyunda bulunan kişi sayısı, oyunda kullanılan malzemeler, oyun sahası gibi detaylar da belirler. Çok geniş bir paintball sahasında çok karmaşık strateji geliştirmek gereken oyunlar oynanabilir.
Paintball tarihi bakımından incelendiğinde çeşitli kaynaklardan aktarılan çeşitli bilgilerle karşılaşırız. En yaygın ve kabul edilmiş olanı ise, oyunun 1970 li yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinin California eyaletinde ormanda çalışan görevlilerin yaşlanan ve kesim zamanı gelen ağaçları işaretleme yöntemi hikayesidir. Bilgiye göre ormancılar yaşı gelen ağaçları işaretlerken kesiciler de arkasından işaretli ağaçları keserler. Benzer bir hikaye de yine bir işaretleme hikayesi. Yaz aylarında bir çok sürüyü alıp dağlara çıkan Amerikalı Kovboyların kendi sürülerindeki hayvanları diğer sürülerdeki hayvanlardan ayırmak için farklı renklerdeki boyalar ile işaretlediği rivayet edilir. Sürü çok kalabalık olduğu için bu boya ile işaretleme işlemini boya kapsülünü fırlatmaya yarayan bir materyal ile yapmıştır. Bu ve benzeri bir kaç hikaye daha vardır. Hangi veya hangilerinin günümüz paintball oyununa ilham kaynağı olduğu bilinmez ancak bilinen şu ki Amerika’nın New Hampshire kasabasından Hayes Noel ve Charles Gaines, bu boya toplarını ve atıcılarını kullanarak keyifli bir oyun oluşturabileceklerini anlamışlar. Bob Gurnsey ismindeki arkadaşlarının da silah fabrikası varmış. Bu arkadaşların böyle bir fikri olduğunu duyunca isteklerini yerine getirmiş, ilk basit paintball silahını imal etmişler. Bu en basit işaretleyicinin imali ile de oyun oynanmaya başlanmış.
Önceleri arkadaşlar arasında eğlence amaçlı oynanan paintball kuralları yokmuş. Kişi sayısı, kurallar veya senaryolar olmadan oynan oyunlarda amaç herkesin birbirini vurması ve sona kalanın oyunu kazanmasıydı. Ülkenin geniş topraklarında çok geniş alanlarda oynan oyun zaman içerisinde beklenmedik bir şekilde popülerlik kazandı. Oyunu ilk çıkaranların bile aklına gelmeyecek bir seviyeye ulaştı. Dünyada en fazla Avrupa ve Amerika’da oynanan oyunun spor özelliği kazanması ile birlikte uluslararası turnuvaları da yapılmaya başlandı. Bu turnuvalar bazında yeni kurallar oluşturuldu. Sadece Amerika’da Paintball turnuvalarına kayıtlı 4 milyon civarında oyuncu vardır. Tüm dünya üzerinde çok sayıda paintball turnuvası, paintball sahası, paintball derneği ve paintball şirketleri vardır. Türkiye’de en çok Marmara bölgesi’nde paintball şirketleri ve oynama alanları vardır.